Agra – sedište Tadž Mahala

indija tadž mahal

Nevidljivi magični mamac, koji Tadž Mahal poseduje, dovlači turiste u Agru kao mrave na so. I bez obzira na fantastičan marketing, dobro je baš kao što ste čuli. Ali Tadž nije jedina atrakcija. Ostavština Mugal carstva ima sjajno utvrđenje i fascinantne grobnice i mauzoleje, a takođe i zabavu u čoršama (tržnicama). Loša strana ovog područja sastoji se od hordi ljudi, rikša, reklama, neslužbenih vodiča, prodavaca suvenira, čija upornost ponekad može biti vrlo iritantna. Agra zauzima veliki prostor duž svete reke Jamuna. Utvrđenje i Tadž, udaljeni 2km jedno od drugog, gledaju na reku sa različitih strana. Glavna železnička i autobuska su nekoliko km jugozapadno. 

Tadž Mahal

Pesnik Rabindranat Tagore je opisao Tadž Mahal kao “suzu na obrazu večnosti”; Rudijard Kipling ga je okarakterisao kao “oličenje svih čistih stvari”; a graditelj Tadž Mahala, vladar Šah Džahan, je rekao da on čini da “sunce i mesec prolivaju suze iz njihovih lica”. Svake godine, turisti, kojih je duplo više nego stanovnika Agre, prođu kroz kapije Tadž Mahala, da jednom u svom životu ugledaju ono što se u celom svetu smatra za najlepše. Samo nekoliko izađe razočarano. 

Utvrđenje Agre

 Pored Tadž Mahala koji zasenjuje svaku drugu građevinu, može se zaboraviti da Agra ima jednu od finijih Mugal utvrđenja u Indiji. Prolazći kroz sva dvorišta ove raskošne tvrđave od crvenog peščara i mermera, Vaše iznenađenje raste. 

Itimad – ud – Daulah 

Nazvan i kao beba Tadž, izvanredna grobnica Mizra Gijas Beg ne treba da se zaobiđe. Ovaj persijski plemić bio je deda Mutmaz Mahala i Jehangirov vazir (glavni ministar). Njegova ćerka, Nur Jahan, koja se udala za Jehangira, sagradila je grobnicu između 1622. i 1628.godine, u stilu sličnom stilu grobnice koju je sagradila za Jehangira pored Lahora u Pakistanu. 

Metab Bag 

Ovaj park, koga je napravio vladar Babur poslednjeg u nizu od 11 parkova, na istočnoj obali Jamune (mnogo pre je Tadž zamišljen), ostao je zapušten i postao gomila peska. Da bi se Tadž zaštitio od erozije od peska iz reke, park je rekonstruisan i sada je jedno od najboljih mesta i iz njega možete videti mauzolej. 

indija

Mauzolej Akbar 

Ova izvanredna peščarska i mermerna grobnica slavi najslavnijeg od Mugal vladara. U veliko dvorište se ulazi kroz prelepu kapiju ukrašenu trospratnim minaretima u svakom uglu, i izgrađene od crvenog peščara, upečatljivo izrezbarenog belim, žutim i plavomermernim geometrijskim i cvetnim uzorcima. Unutrašnje predvorje grobnice je sjajno ukrašeno oslikanim alabasterom, predstavljajući kontrast ravnoj unutrašnjoj grobnici. Neobični gornji paviljoni su zatvoreni. Potražite jelene u obližnjim baštama. 

Jehangirova palata 

Ova velika palata, od crvenog peščara, unutar Utvrđenja Agre, je kombinacija indijskog  i centralnoazijskog arhitektonskog stila. Bila je najdraža Mugal vladaru, Akbaru, za svog sina Jehangira. 

Kas Mahal 

Ovaj divni mermerni paviljon i bazen formirali su mesto za život Šah Džahana, dok je u velikom zatvorenom dvorištu bio dvorski harem. 

Centar za očuvanje slonova 

SOS centar za zaštitu divljih životinja, koji nudi i mogućnost rehabilitacije i medicinske nege spašenim slonovima. Možete videti slonove dok obilazite i ako želite, pomoći u pripremi obroka za iste. 

Ukoliko planirate posetu Indije na proleće, onda zasigurno nećete propustiti posetu Agri, svakako je to naša preporuka. Za one koji bi ipak neku bližu i povoljniju egzotiku onda je možda za vas letovanje u Turskoj ili odmor u Egiptu.