Lara – turski Las Vegas

lara turska antalija

Turska kao destinacija za letovanje je dugo već popularna među srpskim turistima (neke od ponuda za Turska letovanje 2019). Oni koji se odlučuju da izaberu ovu destinaciju, uglavnom se odlučuju na čarter let i all inclusive paket. Na ovaj način dobijaju potpuni ugođaj, a po ceni u okviru svog budžeta.

Sa brojnim all inclusive hotelima, Lara je poznata još i kao turski Las Vegas. Veliki bazeni, zabavni vodeni parkovi, restorani i sve to na predivnoj, zlatnom obojanoj plaži – uživanje je obezbeđeno za celu porodicu. Ali, ako vam zlatni pesak i kristalno plavo more nisu dovoljni, ovo je prava lokacija odakle možete brzo i lako započeti svoje istraživanje ove istorijski i geografski bogate zemlje.

Na obalama Egejskog i Mediteranskog mora, prostire se mnogo lepih plaža, ali plaža Lara je jedna od najbolja. Ocenjena je plavom zastavom i proteže se 12km.  Na njoj se mogu pronaći svi sadržaji – suncobrani, ležaljke, moderni barovi sa mnoštvom šarenih koktela i još velik izbor vodenih sportova. Neki od najomiljenijih su ronjenje i snorkeling, a većina hotela nudi besplatnu dnevnu obuku za svoje goste.

Ako se odlučite da se odvojite od lagodnog leškarenja na plaži, preporučujemo da rezervišete nezaboravan izlet brodom do ostrva Kekove. Tu možete videti čuvene podvodne ruševine, ostatke drevnog grada, koji je potopljen nakon zemljotresa. Tom prilikom, obiđite i drevni grad Mira, prošećite među ostacima gradskog amfiteatra i kamenih grobnica, i obiđite crkvu Svetog Nikole.  Druga tura je više locirana na kopnu, i istražuje se stari grad Kaelici – savršeno mesto za luutanje krivudavim ulicama i divljenje istorijskohj arhitekturi. Šetnja bilo kojim delom Antalije uključuje mnogo zanimljivih sadržaja: staru rimsku luku, Hadrianova vrata i još mnogo toga što ćete sami već pronaći.

Ako ste baš zainteresovani za tursku istoriju, nemojte propustiti Antalijski muzej. Odlična postavka prikazuje ono najbolje iz iskopina duž turske obale. Kolekcija prikazuje u realnom svetlu predmete, pa je istorija lakše razumljiva. Nudi se izložba od bronzanog doba pa do Vizantije, sa naglaskom na ruševine u blizini. Tri najznačajnije postavke su mozaik iz Seleukeia, prikaz srebrnog novca iz Aspendosa i statua božanstva iz Perge.

Nedaleko od all inclusive resorta, nalazi se reka Duden i istoimeni vodopadi. Nalaze se zapadno od plaže Lara, a reka teče preko 40 metara visoke litice u more. Ovu prirodnu lepotu možete pogledati sa kopna ili da odete na brod  i gledate sa pučine. Sa obe strane je fenomenalan prizor. Takođe, još jedan prirodni fenomen su i topli izvori Pamukale, što na turskom znači “Pamučni dvorac”. Prirodni izvori se stvrdnjavaju u snežnobele stalaktite i litice, što daje veličanstven prizor, a postoji i Kleopatrin bazen sa termalnom vodom – mnogi ljudi dolaze namenski da bi se baš tu okupali.

Još jedna stvar koju trebate obaviti dok ste u Antaliji, svakako je kupovina. Hoteli su mahom ispunjeni nizom butika, što sa suvenirima, kožom, ili pak dizajnerskom odećom. Još više mesta za ovu omiljenu, uglavnom žensku aktivnost, je svakako centar grada.  Na bazarima se prodaje kožna galanterija, nakit, ručni radovi raznih zanata, ali i turski slatkiši. U blizini se nalaze i dva veća tržna centra, “She Mall” i “TerraCity”. Cene su pristojne, a tekstil je dobrog kvaliteta, tako da se nađe nešto po svačijem ukusu.

Zato ukoliko se odlučite za Tursku ovog leta nećete pogrešiti ukoliko odluka padne na Laru. A za one koje bi nešto još egzotičnije uvek je tu Egipat letovanje ili čak Indija putovanje. Izbor je na vama.