Lepote Antalije

Šta ne smete propustiti da vidite u Antaliji?

Antalija je jedno od najpopularnijih destinacija za letovanje u Turskoj i takođe jako popularna među našim turistima. Ukoliko se pitate zašto onda pročitajte dalji tekst i saznajte zašto ljudi vole da letuju baš tamo.

Najpre probajte tursku kuhinju, pre svega roštilj i to u hladu ogromnog vrta restorana Anadolu park u okolini Antalije, Serik Aksu. Obiđite staro jezgro, centar Antalije, Kaleiči, osetite vrevu opuštenog i pozitivnog naroda. Tu su i dugački bulevari duž kojih stoje palme.

turska bazar

Najlepša atrakcija ovog dela su Duden vodopadi. Tu je Duden reka i Duden park. Duden park je bogat šumom, s jedne strane su moderne zgrade, a sa druge morske hridi. Duden reka ima interesantan tok. Njen izvor je u planinama Taurus, a ušće u Mediteranskom moru, severno od Antalije. Tačnije reka se obrušava u more, i to sa visine od 40 m. Okolo je osmatračnica na penušavu maticu. Najbolji pogled je iz mora, tačnije iz brodića, za vreme zalaska sunca, kada se formiraju dugine boje. Idealno za fotografisanje.
To su jedni vodopadi koje pravi reka. Postoje i Donji Duden vodopadi. Oni su, po utiscima posetilaca, još atraktivniji. Ovaj vodopad nije tako visok, niži je 15 m, ali je 20 m širi. Nalazi se u centru parka u dolini, i može se šetati pored njega, iza i iznad njega. Ovo je takođe i sjajno mesto za izlet.
duden vodopadi antalija
Sa leve i desne strane Donjih Duden vodopada, nalaze se dve vrlo značajne antalijske plaže. To su Lara i Konjalti plaža. Između ove dve velike plaže su dve male, u centru grada. Prva se zove Adalar u donjem delu Karalioklu parka, a druga Mermerli blizu Mermerli parka i marine u Kaleičiju.
Konjalti plaža je dugačka 7 km i bliža je gradu. Sačinjena je od oblutaka. Do plaže su hoteli, stambene četvrti i park. Tu su i plave zastavice, kao dokaz da je voda čista.
Lara je i ime jednog dela Antalije. Lara je balneoklimatski centar, područje gde se leče bolesti uz pomoć kupanja. Po nekim podacima “lara” znači pesak na luvijanskom jeziku (jezik naroda Anadolije i severne Sirije pre 4000 godina). U letnjem periodu ovde se održava “Sandland” (takmičenje u izradi kule od peska).
Mesto Lara započinje na 12 km od centra Antalije. Duž plaže su hoteli sa 4 ili 5 zvezdica, veoma luksuzna odmarališta. Hoteli su mahom tematski, kopije znamenitih svetskih građevina – venecijanski motivi, Topkapi palata, Kremlj…
Hoteli predstavljaju samoodržive jedinice. Tu gosti na jednom mestu imaju hranu, rekreaciju, kupovinu… Malo stvari postoji izvan hotela. Ovi hoteli su u stvari pogodni za poslovne ljude sa porodicama jer su idealni za opuštanje i odmor. Takođe su dobri za one koji obilaze udaljena mesta, a u povratku se vraćaju u svoj komfor.
Nadamo se da nakon ovog teksta možete da zamislite zašto je ovo jedna od omiljenih destinacija naših turista. Za one kojima ovo nije dovoljno egzotično uvek mogu imaju kao izbor Egipat letovanje ili neke druge daleke destinacije.