Najlepše plaže – Lefkada

porto katsiki lefkada

Lefkada – rajsko ostrvo za svakog ljunitelja prirode i prelepih plaža.

porto katsiki lefkada
Porto Katsiki

Poznato je da su istočna i zapadna obala Lefkade potupno različite.
Sve fotografije koje ostavljaju bez daha nalaze se na zapadnoj obali. Ove boje mora neko karakteriše kao nestvarno plavu boju ili mlečno plavu boju mora. Na zapadnoj obali osim Agios Nikitasa nema većih naselja jer je nepristupacna i skoro sva mesta sem ovog su u brdima. Postoji samo jedna benzinska pumpa koja se nalazi u Agios Nikitasu, tako da je naša preporuka da napunite rezervoar do vrha pre nego krenete u obilazak ostrva. Vozite se krivudavim i nešto uzanijim putevima, ali za uzvrat dobijate oduševljenje kada budete videli zalazak sunca sa vidikovca ili kristalnu peščanu plažu.

egremni lefkada
Istočna obala je potpuno drugačija. Svako mesto ima svoju marinu. Kao turistički centar izdvaja se Nidri koje je možda i najpopularnije u istočnom delu. Iz Nidrija možete otići na dosta izleta tako da je možda ovo najveća prednost Nidrija kao mesta. Ljubitelji organizovanih polazaka svakog dana mogu da putuju ka najlepšim plažama(Egremni, Agiofili i Porto Katsiki) i devet ostrva(Skorpio, Maduri, Meganisi, Itaka, Kefalonija, Kalamos, Kastos, Paksi, Antipaksi). Letovanje na Lefkadi može biti predivno ako na svoju listu plaža “za obići” ne dodate previše njih. U ovom tekstu pokušaćemo da vam suzimo izbor najlepših plaža koje morate obići tokom boravka na Lefkadi, kako vam odmor na Lefkadi ne bi presao u “zamor”.
1. Porto Katsiki – Simbol Lefkade i plaža koju ako ne posetite, svakako ne možete reći da ste bili na Lefkadi
2. Egremni plaža – prilaz ovoj plaži preko kopna bio zatvoren, ali se može obići brodom. Plaža je u svakom slučaju predivna.
3. Kathizma – nalazi se na zapadnoj obali i jedna od plaža koju vredi više puta obići, sa predivnom bojom mora, beli šljunak i malo talasa. Dostupna je kolima, široka je i dugačka, lepo ueđena.
4. Milos – nalazi se odmah pored Agios Nikitasa. Plaža je prelepa ali i divlja, pa ako želite da se posle napornog puta osamite, ovo je prava plaža za vas. Do nje možete doći taksi brodićem koji kreće od gradske plaže po ceni od 6e za povratnu kartu po osobi. Druga opcija je da odete pešaka do plaže. Za to će vam biti potrebno 20-30 minuta hoda od mesta Agios Nikitas.
5. Agiofili – nalazi se na jugu ostrva i sigurno je jedna od najlepših plaža na Lefkadi. Do nje možete doć brodićem ili uz malo pešačenja.

lefkada plaža

Ovih pet plaža spadaju u nesto “obavezno” tokom odmora na Lefkadi. Ukoliko volite lepu boju mora, ali ne i gužvu posetite plažu Kavalikefta, Megali Petra i Avali. Ako ste smešteni na istočnoj obali možete uživati na plažama Desimi, Ammousa ili Mikros Gialos koje su stvarno lepe.
Za ljubitelje surfovanja i generalno sportova na vodi dodacemo plažu Agios Ioannis u blizini Lefkasa koja je drugi surferski centar na ostrvu. Dubina mora u ovom delu je postepena, more tirkizno, a plaža šljunkovita. Na plaži se mogu iznajmiti i daske za jedrenje. Jos jedna plaža u blizini Lefkasa je Pefkoulia koju vredi obići ukoliko ste već u blizini ovog grada.
Uz ove plaže kao dodatak vam preporučuemo obilazak manastira Faneromeni(ujedno se ovaj manastir smatra zaštitnicom ostrva) sa predivnim pogledom na plažu Agios Ioannis u Lefkasu i nalazi se 9km od mesta Agios Nikitas.
Naravno postoji jos pregršt plaža na Lefkadi koje su divlje i prelepe i koje možete ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, obilaziti svakog dana, a da opet ne stignete da obiđete apsolutno sve. Najsigurnije od svega je da, ukoliko ste ljubitelj ovakvih ostrva u Grčkoj, svakako se vraćate kući punih baterija.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.